viernes, 14 de junio de 2013

Albóndigas en salsa (meatballs)

El reto del mes de junio de Daring Cooks son las albóndigas. Podíamos elegir cualquier carne para realizar las albóndigas e inspirarnos en cualquier cultura para hacerlas.

Para esta primera incursión en el mundo albondiguil he seguido la receta de mi madre: albóndigas en salsa española. Pero habrá mas, he hecho bolitas como para alimentar a un ejército.

The June Daring Cooks' challenge sure kept us rolling-meatballs, that is! Shelley from C Mom Cook and Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to try meatballs from around the world and to create our own meatball meal celebrating a culture or cuisine of our own choice.

And my choice was clear, Meatballs in Spanish sauce. I used my mom's recipe and they are truly tasty!


Ingredientes / Ingredients:

- 200 gr carne picada de cerdo / pork mince
- 750 gr carne picada ternera / beef mince
- 1 diente de ajo / garlic clove
- 1/2 cebolla / onion
- 1 huevo / egg
- 1 rebanada de pan de molde / slice of bread
- Leche para remojar el pan / Milk for the bread
- Perejil / Parsley
- Harina / Flour

Ponemos la carne en un bol, echamos sal, el diente de ajo, la cebolla y el perejil, todo muy picado. Mezclamos bien y agregamos el huevo sin batir. Volvemos a mezclar. Añadimos la rebanada de pan que habremos remojado en leche. Mezclamos hasta tener una mezcla homogénea.

Con las manos formamos bolitas con la carne. En un vaso no muy grande ponemos harina. Echamos la bolita dentro y movemos en círculos para que quede toda cubierta de harina.

Mix the mince meat with salt, garlic, onion and parsley (all finely chopped). Throw the un-beaten egg in the mix. Add the sliced bread (previously soften in milk) and mix until you get a smooth mix.

With your hands make the mince mix into little balls. Put the flour in a small glass and insert the balls one by one. Move the glass in circles until all the ball is covered in flour. Repeat until all the balls are done. 

Freímos las albóndigas en aceite bastante caliente, vuelta y vuelta, que luego acabarán de hacerse con la salsa.

Fry the meatballs in a pan with oil over a medium-high heat. Just a little bit, they will finish cooking with the sauce. 

Ingredientes para la salsa / Ingredients for the sauce:

- Cebolla / Onion
- Pimiento verde / Red pepper
- Zanahoria / Carrot
- Caldo de ternera / Beef stock
- Tomate frito / Tomato sauce

Cortamos las verduras en brunoise y las ponemos en una cazuela o sartén a fuego medio. Añadimos el tomate frito y el caldo y dejamos que se vaya haciendo. Revolvemos con una cuchara de vez en cuando. Una vez que las verduras están tiernas pasamos la salsa por la batidora, volvemos a poner al fuego, añadimos las albóndigas y dejamos que se hagan unos 5 minutos.

Cut the vegetables in small squares and put in a pan over medium heat. Add the tomato and stock and leave to shimmer until the vegetables are tender. Once they are tender put the sauce in a blender until you get a smooth sauce. Take it again to the pan, add the meatballs and let it cook for around 5 minutes.

8 comentarios:

  1. YUM! Your Spanish meatballs look oustandingly delicious and the color on that sauce is great - I bet it tastes amazing. Thanks so much for cooking with us this month!

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    1. Thanks to you for the challenge. I really enjoyeg it :)

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  2. Están para comérselas!!!!

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  3. I like the idea of dredging in flour, it must brown them up nicely. Great job.

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    1. Thanks! Yes, forgot to take a photo of the meatballs just after frying them but they brown up a little.

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